Най-странните коледни обичаи по света
Други

Най-странните коледни обичаи по света

Всяка страна има своите обичаи и традиции, особено щом става въпрос за Коледа. Но някои традиции определено са нетипични, в сравнение с други. Вижте някои от най-странните коледни обичаи по света.

Коледа в Япония

Коледа не е типичен празник за Япония, но това не пречи на голям брой хора да го отбелязват. Според японските поверия Дядо Коледа или Санта Кирошу имал очи на тила си, за да държи под око палавите деца.

По време на коледните празници се приготвя специална японска коледна торта, която обикновено е пандишпанова с бита сметана и ягоди.

Коледа в Португалия

В Португалия семействата слагат допълнително места на коледната трапеза в коледната утрин за починали роднини. Тази традиция се нарича „консода“ и се смята, че носи сплотеност и късмет на семейството.

Най-странните коледни обичаи по света

Коледа в Чехия

На Коледа неомъжените дами застават с гръб към входната врата и хвърлят обувка през рамо. Ако обувката падне и пръстите й сочат вратата, то жената ще се задоми през следващите 12 месеца, ако ли не – бъдещата година няма да е тази, в която ще се сгоди.

Коледа в Норвегия

В Норвегия се смята, че на Бъдни вечер пристигат зли духове и вещици. За да се предпазят, семействата крият всички метли, преди да си легнат.

Най-странните коледни обичаи по света

Коледа в Украйна

За украинските елхи е традиционно да се украсят с фалшив паяк и паяжина. Обичаят, за който се казва, че носи късмет, произлиза от народна приказка за една стара жена, която била толкова бедна, че не можела да украси коледната си елха. В коледната сутрин тя се събудила и открила, че един паяк покрил елхата й с бляскава паяжина.

Коледа в Колумбия

В Колумбия ттрадицията, изразяваща радостта и насладата от празника, е пускането на топки с огън в небето (наподобяващи китайски фенери, но пламъците определено са повече) през коледната нощ. За жалост обаче, традицията вече е забранена, вероятно заради количеството инцидентно подпалени къщи.

Най-странните коледни обичаи по света

Коледа в Каталуния

Тук странните традиции са няколко. Една от тях е „Кага Тио“, което буквално преведено означава “акащо дръвче”. В последните две седмици преди Коледа ухиленото създание, направено от издълбано дърво, се поставя на масата в трапезарията.

Кага Тио трябва да бъде “хранен” всеки ден с плодове, ядки и бонбони, които се поставят в него. На Коледа дървеното човече се бие с пръчки и му се нарежда да пусне лакомствата, с които е “хранено”.

Друга коледна традиция в Каталуния е Каганерос – представлява фигурка на акащо човече и задължително присъства във всяка къща на Коледа.

Коледа в Швеция

Шведите пък горят гигантска коза. Всяка година на първата неделя на Адвент (началото на декември) хората в Йевле, Швеция построяват огромна коза от слама на централния площад на града. Тя се извисява гордо известно време, с което придава коледно настроение в студените зимни дни. След това, по-често, отколкото не, бива запалвана от подпалвачи.

Най-странните коледни обичаи по света

Коледа в Исландия

В Исландия си имат тролове, а не Дядо Коледа, но за разлика от добрия старец те не са винаги приятелски настроени.

Децата, които растат в Исландия, могат да очакват посещения от 13 помощници на Дядо Коледа в дните преди празника. Те оставят обувките си в края на леглата си и очакват подаръци, но тук нещата стоят по различен начин. Докато при нас всички деца, без значение послушни или не, получават хубави подаръци, там не е така. Децата, които са слушали получават хубав подарък, а другите получават студени картофи в обувките.

А ако ще празнуваш Коледа в България, знаеш – няма как да се мине без трапеза, отрупана с вкусна храна. Можеш да разчиташ на нас за това!

Поръчай истинска храна от малките ферми и производители във farmhopping

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *