Как да приготвим сочна пуйка за Коледа?
Как се прави?, Храна за размисъл

Как да приготвиш перфектната пуйка за Коледа?

Пуйката е перфектното основно ястие, особено когато очакваш повече гости за празниците. Макар мнозина да смятат, че коледната пуйка е типична за Щатите, в българските традиции птицата също е тачена и често срещана в празничното меню. Само ще кажем – пуйка с кисело зеле, или сини сливи, и е достатъчно.

Ако планираш да готвиш пуйка за Коледа, има няколко основни неща, с които да се съобразиш. Най-важно от всичко е качеството на месото. Пуйката е специфична птица, и готвеното й носи повече риск от неуспех, в сравнение с обикновеното пиле. Макар че в магазините пуйките най-често се продават замразени, това влияе силно отрицателно на вкусовите качества на месото. За целта, избери прясно заклана и охладена пуйка, чието месо има много по-добър вкус, аромат и структура.

Как да приготвим сочна пуйка за Коледа?

Как да приготвиш перфектната пуйка за Коледа? 

Когато избираш подходящата пуйка за коледната вечеря, имай предвид, че пуйка от 7-8 кг може да нахрани поне 14 човека, а десеткилограмова спокойно може да засити 20 души. Освен това, трябва добре да познаваш измеренията на фурната си, за да е сигурно, че тялото на пуйката ще се побере.

Ако пуйката е замразена, соковете й се превръщат в кристали. При разтопяването на тези кристали се разрушават протеиновите клетъчни мембрани в месото и част от соковете изтичат – всъщност, това е червеникавата течност, която обикновено виждаш в опаковката.

Как да приготвим сочна пуйка за Коледа?

Мазането и поливането на пуйката по време на печенето е задължително, особено ако искаш пуйката да се сдобие със златисто-кехлибарена и хрупкава коричка. Напомняме обаче, че тези сокове не проникват под кожата на пуйката и не се отразяват на влажността на самото месо.

Ако забележиш, че пуйката започва да потъмнява прекалено много по време на печенето, покрий я с алуминиево фолио, но не изцяло.

Обикновено времето за печене отнема между 3 до 5 часа, в зависимост от това колко е голяма пуйката и дали е пълнена или не. Сред факторите, които могат да променят времетраенето на печенето, е и точността на фурната по време на печенето. Използвай термометър за месо, за да следиш температурата на печене, ако наистина се стремиш към сочно и вкусно месо.

Как да приготвим сочна пуйка за Коледа?

Няколко грешки при готвенето на пуйка

Когато използваш прясна пуйка, най-добре е да я купиш максимум 2 дни преди готвенето. Дръж пуйката приятно охладена, докато стане момент за приготвянето й.

Макар да спестява време, не е добра идея пуйката да се пълни отрано. По-добре е плънката да се добави точно преди печенето й. Не претъпквай пуйката с плънка, защото ще се сготви по-бавно и не толкова успешно.

Пробвай плънката по време на готвенето. За целта провери вътрешността с термометър – той трябва да показва 80°С.

Не забравяй, че след изпичането пуйката трябва да се остави да почине – минимум половин час преди нарязване. Така соковете й ще се разпределят вътре и ще направят месото по-вкусно и ароматно.

След благополучното изпичане, те очаква още едно изпитание – нарязването на порции. За целта, най-добре да ти покажем нагледно.

Изгледай видето, за да разбереш как:

Домашна охладена пуйка, отгледана на свободна паша без употребата на антибиотици и хормони, можеш да поръчаш от тук. Ще я получиш точно на време за празниците, с удобна доставка до дома.

Поръчай чиста храна

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *