7 неща, които да промените през новата година
Съвети за здраве, Храна за размисъл

7 неща, които да промениш през новата година

Сигурни сме, че и ти, както ние (и почти целия свят) си обещаваш през новата година да промениш толкова много неща. Всички се заричаме – тази година ще сме по-добри, по-здрави, по-ефективни, по-спокойни по-осъществени, по-… Списъкът може да продължи до безкрай, и всяко нещо в него е израз на искреното ни желание да живеем по-пълноценен живот.

За съжаление обаче, добрите намерения често остават само в сферата на обещанията. Истината е, че колкото и да ни се иска рязко и отведнъж да променим нещата, в реалността това се случва много рядко.

Психологически, е много по-добре да си поставяме малки, лесно постижими цели, отколкото грандиозни, високо амбициозни такива. Да, на пръв поглед те не изглеждат нищо особено, което да доведе до качествена промяна в начина ни на живот, но всъщност най-важно е изграждането на по-добри навици.

За целта, най-ефективни се оказват нещата, които са най-близо до това, което вече познаваме и умеем. И така малко по-малко, с всяка стъпка напред се приближаваме все по-близо до осъществяването на голямата ни цел.

Ако имаш нужда от малко допълнителна мотивация, ето няколко неща, които няма да ти костват много усилия, но качествено ще променят начина ти на живот през новата година.

7 неща, които да промените през новата година

Готви повече, и по-често

Готвенето не само ти спестява пари, в сравнение с храненето навън, но и ти дава сигурността какво точно съдържат ястията, които консумираш.

Ако си мислиш, че и без това нямаш излишно време, малко повече предварителна подготовка и планиране ще ти бъде от полза.

Отдели един час през уикенда, в който да планираш какво да приготвиш през седмицата, а след като съставиш план за примерните ястия, направи и списък за пазар.

Почти всички от продуктите за седмицата можеш да купиш наведнъж, така че в момента, в който решиш да сготвиш, всичко да е на разположение в хладилника в кухнята. Когато поръчваш онлайн пък, спестяваш допълнително време и нерви в разходки из няколко магазина.

Подготви обяда за офиса от предната вечер – свежа салата от сезонни зеленчуци, сандвич или пълнозърнести крекери са чудесен избор.

А за вечеря избери меню, което се приготвя лесно и бързо, но те зарежда с ценни хранителни вещества – като прясна риба със свежи зеленчуци, домашна паста или бургер с люта туршия и пълнозърнест хляб.

Най-хубавото на готвенето е, че поне за малко те отделя от екрана на телефона, компютъра или телевизора, и те съсредоточава върху конкретна задача, изпълнението на която ще ти донесе реални позитиви. Отвсякъде полезно – и за тялото, и за духа!

7 неща, които да промените през новата година

Пий повече чай

Не само когато е студено, но защото чаят е отличен начин да набавиш на тялото необходимите течности, плюс полезния ефект от различните видове билки.

Чаят от маточина е страхотен начин да успокоиш ума и нервите след напрегнат ден, а зеленият чай ще те стимулира и подобри настроението. Добави резен джинджифил в чайника и парче лимон, за допълнително аромат и бонус здраве.

7 неща, които да промените през новата година

Разхождай се повече

Разходката е страхотно нещо – дава ти време да останеш насаме със себе си, в съчетание с лека, ненатоварваща физическа активност.

Дори десет минути по време на обедната почивка или привечер в кварталния парк ще ти бъдат от полза, за да възстановиш вътрешния баланс и да се приближиш с няколко крачки по-близо до желаната цел – по-спокойно и по-активно ежедневие.

7 неща, които да промените през новата година

Заобиколи се с повече растения

Заложи на колкото се може повече зелено в обкръжението си – от зеленчуците в хладилника, през цветята вкъщи и офиса до саксиите със зелени подправки.

Стайните цветя ще спомогнат за пречистването на въздуха в стаята, а свежите подправки ще внесат вкус и аромат дори към най-обикновеното ястие.

7 неща, които да промените през новата година

Прекарвай по-малко време с телефона

Ако телефонът е естественото продължение на ръката ти и е първото и последното, което виждаш преди и след да заспиш, значи е време за малко телефонен детокс.

Да, никой не отрича ползите на това да имаш целия свят на един пръст разстояние, но в същото време сме толкова отделени от същия този свят наоколо.

Постави си за цел да оставаш офлайн от време на време – включвай на самолетен режим, докато се разхождаш (светът няма да свърши точно в онези 15 минути, за които говорихме по-горе).

Носи бележник, в който да записваш идеите си, за да избегнеш постоянното разсейване от съобщения и нотификации всеки път, когато искаш да си запишеш нещо важно.

И поне един ден в месеца остави телефона изключен и излез навън сред природата, за да се насладиш на пейзажа, без да се разсейваш от постоянните вибрации, дърпащи те обратно в заешката дупка на виртуалния свят.

7 неща, които да промените през новата година

Включи повече “храна за мозъка” в менюто си

Все повече изследвания установяват зависимостта между микрофлората в стомаха и мозъка – съвсем в потвърждение на старата приказка, че ти си това, което ядеш.

Макар че точната връзка е все още неясна за учените, един от най-добрите начини да помогнеш на добрата микрофлора, е като заложиш на прясна и чиста храна.

Чистият протеин от рибата и морските дарове, полезните мазнини от ядки и семена, фибри от зеленолистни зеленчуци и пресни плодове, подправки като джинджифил и куркума, както и ферментирали храни (като киселото зеле) са едни от най-добрите продукти, на които да заложиш за доброто здраве на стомаха и мозъка.

7 неща, които да промените през новата година

Засади си градинка

Не е нужно да се връщаш на село – дори вкъщи на балкона може да си спретнеш малка градинка от подправки и зеленчуци, която да те радва със зеленина и свежи продукти.

Грижата за растенията ще ти осигури разнообразие в ежедневието и няколко минути дневно, прекарани по-близо до природата, дори в рамките на града. А според учените досегът до пръстта може да действа като естествен антидепресант – още една добра новина.

Безспорният плюс – свежа люта чушка или ароматът на пресен босилек към вечерята.

 

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *