Съвети за здраве

9 храни, които се грижат за имунната ти система

Един от най-важните начини да останеш здрав е възприемането на навици, които укрепват имунитета. Това означава да спиш достатъчно, да управляваш стреса, да си активен, да миеш правилно ръцете си и разбира се, да се храниш добре. Въпреки че никоя храна или добавка не може да те „излекува“  или да ти попречи да се разболееш, някои храни са показали, че помагат за засилване на имунитета. Ето 9 от най-добрите имуностимуланти и защо трябва да ги включиш в редовната си програма за хранене.

Мед

Чистият натурален мед е не само вкусен, но и способен да облекчи някои от симптомите на настинката. Според някои проучвания, консумацията на мед спомага за лекуването на сухо и дразнещо гърло. Той действа антибактериално и убива голяма част от бактериите и микробите, отговорни за разболяването ти.

Портокали

Портокалите са пълни с вит С, основно хранително вещество, което ти помага да се справиш с неразположенията. Витамин С е чудесно помощно средство и превенция срещу леките настинки, предизвикани от студеното време. Приемайки чист, прясно изцеден сок от портокал или просто похапвайки от тези страхотни цитруси, значително намаляваш времето, в което си болен, а организмът ти се възстановява много по-бързо.

Тъмен шоколад

Вярваш или не, тъмният шоколад може да бъде изключително полезен в борбата срещу настинките. Тъмният шоколад съдържа висока концентрация на теобромин, антиоксидант, за който е доказано, че облекчава кашлицата. Изследване, публикувано в Frontiers in Pharmacology, установи, че теоброминът е полезен за подтискане на симптомите на кашлица при хора с бронхит.

Гъби Шиитаке

Гъбите са чудесни за повишаване на имунитета ти, показва проучване на Института по храните и селскостопанските науки на Флоридския университет. Изследванията сочат, че участниците, които са яли гъби шиитаке всеки ден в продължение на четири седмици, са имали значително увеличение на броя и силата на повишаващите имунитета Т-клетки. Те също така забелязват намаляване на възпалително-индуциращите протеини, доказвайки, че гъбите шиитаке действат и като противовъзпалително средство.

Зехтин Екстра Върджин

Доказано е, че това масло също помага за възстановяване и засилване на имунитета на организма. Изследване, публикувано в British Journal of Nutrition, установява, че високото съдържание на полиненаситени мастни киселини в зехтина действа като противовъзпалително средство в организма. Киселините също помагат за повишаване на имунната система и предпазване на организма от инфекции.

Домати

Доматите са чудесна храна за похапване, когато си болен, поради високата си концентрация на витамин С. Само един среден домат съдържа повече от 16 милиграма витамин С, който е доказано гориво за имунната система на твоето тяло. В германско проучване, публикувано от Medizinische Monatsschrift fur Pharmazeuten, витамин С е показан като жизненоважна част от силата на фагоцитите и Т-клетките на тялото, два основни компонента на имунната система. Изследователите също така отбелязват, че дефицитът на това хранително вещество може да доведе до по-слаба имунна система и по-ниска устойчивост на определени патогени, които могат да доведат до различни заболявания.

Пълнозърнест хляб

Пълнозърнестите храни съдържат противовъзпалителни свойства, които способстват за увеличаване на производството на здрави бактерии, показва проучване, публикувано от The American Journal of Clinical Nutrition. Седемдесет процента от имунната ти система живее в червата ти, така че е важно да ги поддържаш здрави, ако искаш да се предпазиш от причиняващите настинки микроби.

Зелен чай

Зеленият чай е не само един от най-добрите чайове за отслабване, но е и един от най-добрите източници за борба с настинката. Той съдържа флавоноиди – антиоксиданти, които повишават имунитета, и има противовъзпалителни свойства, показва проучване, публикувано в Journal of Indian Society of Parodontology. Проучването посочва, че антиоксидантът катехин, който е силно разпространен в зеления чай,  притежава мощни антибактериални и антивирусни свойства и може да убие бактериите, които причиняват настинки и грип.

Куркума

Тази подправка е повече от просто вкусно допълнение към следващата ти вечеря; съдържа мощно противовъзпалително съединение, наречено куркумин,  това, което придава онзи страхотен оранжево-жълт цвят на всичките ти ястия. Според проучване, публикувано в Journal of Clinical Immunology, куркуминът активира производството на Т-клетки, които са основните клетки, борещи се за твоето здраве и имунна система.

Поръчай пресни продукти директно от малките ферми производители и зареди тялото с енергия и здраве!

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *