Истории от фермите

Земенея – ферма на месец Април във Фармхопинг

Днес ще направим една кратка разходка из България и ще те запознаем с красивата природа около гр. Земен. Там се намира и фермата на месец Април на Фармхопинг – Земенея. Ще надникнем заедно зад затворените врати на мандрата, ще се срещнем с хората отговорни за създаването на марката Земенея и ще научим какво им е коствало да стигнат до тук. Ще разбереш и има ли такова нещо като италианска моцарела по земенска рецепта. Ще те запознаем и с едно очарователно същество с прекрасни кафеви петна и страхотни любопитни очи!

Да тръгваме!

 

Преди „Земенея“

Семейният бизнес започва с дейност далечна от животновъдството – с производството на хляб и малък магазин за хранителни продукти непосредствено до фурната. Доставките са основно в района гр. Земен, и селата до с. Дебели лаг. От 1000 бр. броя хляб на нощ в началото, малката фурна бързо изпълва капацитета си от 5000 бр.

Успехът на фурната и малкия магазин позволява да се задели капитал за закупуването на машина за вафли. След пътуване до най-югоизточната ни съседка с цел закупуване, управителя се връща с машина, технология и рецепта за производство на халва. Независимо от промяната в идеите за продължаване и развитие на бизнеса, халвата също се оказва правилен ход. Поради големите доставки на захар за целта на производство на халва и с цел избягването на дългосрочни запаси на суровини се създава малък цех за локум и пудра захар.

Животновъдството все още е фон и страст на управителя. Успехът на цеха за халва обаче му позволява да създаде и малък цех за кисело мляко. Млечните животни се превръщат постепенно от страст в бизнес начинание. Закупува се първият елитен добитък – 6 крави порода „Симентал“ , които и до днес са основата на  стадото.

Комбинираният успех на цеховете позволяват на управителя да положи основите на модерна кравеферма. С проект по предпресъединителните програми към ЕС (САПАРД) той успява да изгради в настоящия си вид „Старата къща“ – модерна кравеферма с капацитет 80 бр. едър рогат добитък. Взема се решение дейността на бизнеса да се насочва към животновъдството.

Една година по-късно се стартира втори проект по изграждането на ферма за дребен рогат добитък (отново по САПАРД) с капацитет 1350 бр. животни. Започва се развъдна дейност на млечни овце (основно порода „Аваси“) и кози (породи „Англо-нубийска“ и „ББМ – Българска бяла млечна).

Поради тежките условия налагани от преработвателите на сурово мляко управителят решава да насочи усилията си към 100-процентова преработка на суровината от двете ферми. Отново по програма САПАРД се реализира последния проект на управителя, който дава начало на търговска марка „Земенея“. Началото на 2008-ма година отваря врати млекопреработвателно предприятие „Земенея“.

Животновъдство

Затвореният цикъл на производство е идея, налице още преди изграждането на мандра „Земенея“. Основната цел – гарантирано качествена и чиста суровина. Усилията дават  резултат. Мандрата разчита изцяло на собствено производство на овче и козе мляко, отчасти и на краве. Работата продължава. Увеличава се броят на животните. Селекцията става все по-безкомпромисна.

Говедовъдство

В кравеферма  „Старата къща“ се отглеждат елитни крави порода Монбелиард, характеризиращи се с виско качество на добиваното мляко. Фермата е член на НАРМС – националната асоциация за развъждане на Монбелиард и Симентал.

Овцевъдство

В овцефермата, собственост на мандра „Земенея“ се отглеждат елитни овце породи Аваси, СПБМ и отскоро (2019 г.) Лакон. Стопанството е регистрирано като официален производител на мъжки и женски животни с цел разплод. Член е на Асоциацията за развъждане на Българските млечни породи овце и е под зоркия контрол на доц. д-р Георги Димов.

Козевъдство

Както овцефермата и кравефермата, така и козефермата на „Земенея Фарм“ ЕООД акцентира върху елитните животни – кози порода Англо-нубийска и ББМ. Това стопанство също е  официален производител на мъжки и женски разплодни животни. То е член на  Асоциацията за развъждане на млечните породи кози.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *