Ние и виното

Винените предложения на Йордан Русев за великденската трапеза

Вино за Великден

Доста е интересно да изберем вино за нашата празнична трапеза, особено, когато за Великден имаме толкова разнородни ястия като пресни салати, свежи и задушени зеленчуци и разбира се традиционното агнешко, козунак и десерт.

Ето и нашите предложения :

Бели Вина за Салати и Зеленчуци

Ако решим да започнем с нещо свежо за нашата салата, предястие и зеленчуци, а защо не и докато готвим, бихме препоръчали нещо от семейството на ароматните бели вина .

Като стане въпрос за Зелената Салата – първото което ни идва на ум разбира се  –. Совиньон Блан на Лозето от където идва и името му #FirstContact. Това вино ше ви плени със свеж вкус на цитрус и тревисти тонове. Ако трябва да погледнем в Българските сортове, то определено изборът ни ще е  Expressions Сандански Мискет  – неговата експресия на аромати и свежест просто завладява сетивата. Водните кончета определено.

За Печени Заленчуци или Огретен Ви препоръчваме едно от най – интересните вина на нашата платформа Семийон Bird’s Harvest. Едно вино със сочно обемно тяло с вкус на зрели костилкови плодове, папая, цитруси, златна круша и акациев мед.

За любителите на Яйчна салата с цедено мляко и майонеза бихме препоръчали елегантно маслено  Шардоне Barrel Age на Салла Естейт – една от най – добрите и класни бутикови изби в България.

Червени Вина за Агнешко

Ястията с Агнешко имат различни вариации и се обикновено се овкусяват със силни подправки и билки.

Това ни дава възможност да изберем доста интересни предложания. Виното може да има средно към плътно тяло с добра танинова структура, концентрация на дребни горски плодове и вторични аромати като кафе и кожа ако е отлежавало в дъб.

Понеже агнешкото е основното ястие на всяка трапеза, препоръчваме различни варианти на сортове които ще допълват перфектно вкуса на ястията. Най – популярни по обясними причини ще бъдат Френските сортове Мерло Motif 2014  (с аромат на кафе Мока и конфитюр от сини сливи) и  Каберне Совиньон Riverside 2014 (с вкус на шипков мармалад, сладък тютюн и черен трюфел).  Въпреки, че ако искате нещо по специално Вранец Wine Bridges 2011 ще ви даде експлозия за сетивата ( препоръчваме да се декантира поне 2 часа преди консумация).

Ето няколко предложения за класическите великденски рецепти:

Агнешка плешка с розмарин и чесън – вземете Сира Резерва 2017  от Южен Сакар – облото и плътно тяло със солидната танинова структура и вкус на сладко от боровинки и червен пипер ще устоят на комплексните вкусове и аромати на тази рецепта.

Агнешки котлетчета – за по елегантния прочит на агнешкото, ще ви е нужно нещо сочно и плодово червено, което да допълва храната, но без да я доминира. Тук нашето предложение ще е  Мавруд Merul 2015 – един чисто сортов Мавруд без отлежаване в дъб. Черния пипер в комбинация с дребните горски плодове ще танцува в небцето заедно с крехките котлетчета. Ям

Агнешки Печен Бут  – нашето предложение е Каберне Фран и Мелник 55 – вино от Долината на Струма което изненадва със свежо стегнато тяло, с аромат на зряла мушмула, горски гъби и сладки подправки

Розетa за всяко ястие  – като стане дума за Розе – то може да е универсалния приятел за вашата маса. И понеже има много различни розета от нежни и плодови до плътни и дъбови,  ще ви предложим някой от любимите ни варианти.

Ако предпочитаме нещо елегантно и плодово, което да ни носи усещане за Пролет   Middle Forest Розе ще е нашият избор.

За нещо с по – обемно тяло, сухи подправки и нар, за нашето предястие или основно Expressions Розе Via Verde  ще бъде чудесна компания. Ако пък сте фенове на хубаво дъбово розе Розе Мария 2018 е вашият избор.

Козуначена Торта с Маскарпоне За креативна идея за Десерт    (Особено ако е с бял Шоколад) – няма две мнения по въпроса  Organic Rose Thracian Legends  ще е приятната  изненада. Вкус на сочни ягоди и аромат на рози ще бъде перфектна комбинация с вашият десерт

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *