Истории от фермите, Ние и виното

Winehopping или 8 – те микро винени региона Част 1

Сигурно ви си е случвало да си купите сочни кайсии от овощни градини от Силистренския край, козе сирене от малка мандра в Родопите и мед грижливо събран от пчелари в Балканско село! Защо ли? Както всички знаем имаме предпочитания и познания за специфични региони и места в България където определени продукти имат високо качество.

Точно така е и с виното. Има сортове грозде от които в определени региони се правят прекрасни вина. За това влияят предимно почвените характеристики, климата и специфичните желания на определения сорт. Някои сортове харесват хладен климат, други имат нужда да узреят под знойното слънце на южните региони.

Именно затова сме избрали вина от 8 микро региона – всеки уникален със своите специфични природни дадености и климат.

Във всеки регион има семейни изби и винопроизводители които правят едни от най – добрите и емблематични вина в България. О да, не сте чували за повечето от тях ли?  Повечето са лимитираните серии от 700 до 2000 бутилки.

Средна част на Дунавската равнина попада в средната най-малка част на Дунавската равнина в Северна България и обхваща почти цялата територия на област Плевен, северната част на област Велико Търново, югозападната част на област Русе и почти цялата Община Летница в Област Ловеч, на север чак до Оряхово на Дунавския Бряг. Площта ѝ е 4534,4 km2, а средната ѝ надморска височина 138 м. Почвената покривка в областта, от една страна, е отражение на льосовия и льосовидния почвообразуващ субстрат, а от друга, е значително повлияна от сравнително сухия континентален климат и от естеството на лесостепната растителност. От север на юг се наблюдава редуването на карбонатните, типичните, излужените и оподзолени черноземи.

Разпространени са сортовете  Гъмза, Каберне Совиньон, Мерло, Шардоне, Димят, Совиньон Блан, Вионие, Ризлинг и др

Тук се намира и идна от Емблематичните изби в региона Шато Бургозоне, където тяхното вионие бе номининирано за 6-то от 10те най добри представители на този сорт в Европа. Шато Бургозоне Пино Ноар е също изключителен представител на един от най – популярните френски сортове в света.

Съвсем наскоро прибавихме и част от вината на дебютант на 2019 година Семейна Винарна Хараламбиеви, чийто Кайлъшки мискет ни омайва с нежни аромати на цветя и прекрасна свежест.

Източната Дунавска равнина е най-голямата и най-високата част на Дунавската равнина в Северна България и обхваща изцяло областите Разград, Силистра и Добрич и частично областите Русе  Площта ѝ е 19753,3 km2, а средната ѝ надморска височина 204 m. Климатът в Източната Дунавска равнина се отличава с по-силно изразена континенталност в сравнение със средната и западната област. Върху нея падат по-слаби валежи от северозападните доста обеднели на влага въздушни маси. Почвите от север на юг се проследява разпространението на карбонатните, типичните, излужените и оподзолените черноземи.

Именно Тук започнахме да търсим Свежестта на Севера и попаднахме на Pink Pelican – проект на двама братя които с много любов и сърце правят уникални вина – Розето им от Гъмза и Каберне Совиньон е хит това лято. Имат още Совиньон Блан и купаж между Тамянка и Червен Мискет. Експериментират и с други сортове така че очакваме интересни вина.

Севера ни среща и с вината от проекта Wine Bridges, който символизира силата на виното да преодолява пространството и времето, да свързва хората.

„Проектът Wine Bridges е малкото лично пространство в професионалния ми път на уайнмейкър, в което заедно с  колеги и приятели  създаваме вина от местни сортове, опознаваме  трудния им характер и експериментираме с тях.“ Екатерина Гаргова

Според критиците Димят 2017 на Уайн Бриджис е един от най – добрите вина от този сорт за момента.

 

Северният Черноморски регион включва Златна Добруджа на север до гр. Силистра, скалистото крайбрежие на Черно море на изток, Лудогорието на запад, а на юг през Търговище, средновековните столици в Шуменско, до Източна Стара планина и нос Емине. Регионът включва Варненска, Добричка и Шуменска области, Търговище и Разград, като най – интересно е Провадийското плато. Морският климат  има влияние върху лозята до 70 – 80 км на вътре от брега. Мекия климат тук е много благоприятно за отглеждането на белите сортове Мускат Отонел, Димят, Шардоне, Ризлинг, Траминер, Совиньон блан, Варненски и Врачански Мискет, които тук дават отлично по качество грозде. В този район се произвеждат едни от най-добрите у нас сухи вина. От червените Сортове се отличават с изключително качество Каберне Фран и Пино Ноар които печелят медали от редица международни конкурси.

Именно създадената през 2010 е създадена Салла Естейт която бързо става емблема за качество на вината от този регион. С лимитирани серии от 600 до 4000 бутилки Анелия Христакиева рисува с палитра от сортове. При нас може да откриете изключителния Пино Ноар или елегантния Ризлинг.

В този Регион може да откриете и ЛОЗЕТО. Проект, който стартира през 2015 година с насаждане на 210 декара лозя на хълмист терен намиращ се между язовитите Цонево и Елешница. Трима приятели с една мечта да направят хубави вина с нов прочит и визия.

Ще останете впечатлени от елегантното Розе от сортовете Каб. Совиньон и Сира, също прекрасни и свежи Сов Блан и Шардоне. Варненски Мискет заема главно място сред българските ароматни сортове за региона.

Южно Черноморски Регион – Районът обхваща крайбрежието на Черно море на юг от нос Емине до границата ни с Турция. Климатът е повлиян от морето, отличава се с хладна пролет, горещо лято и продължителна, суха есен. Зимата е мека и температурите много рядко падат драстично под нулата. В Южното Черноморие валежите достигат 500 — 600 мм, а на места и повече. Почвите са разнообразни, от засолени и смолници около Бургас, до псевдоподзолистни и канелени горски на юг до Странджа. Тук влиза и Сунгурларския регион който е изключително благоприятен за отглеждане на лозя. Традиционно отглежданите сортове са бели, най-вече шардоне, димят, червен мискет, ризлинг, ркацители, мускат и совиньон блан. От червените — каберне, мерло и памид преобладават в сортовата палитра.

Тук се запознахме с Катерина Кабакова от Тракийски Легенди която специализира във БИО вина и моналата година получи удобрение за 2 от вината и за Японския пазар.

Уникално Розе с Розова вода както и БИО Черешово вино.

Поръчай сега!!!

Розова Долина – Този район освен с това че е известен с маслодайната си роза (откъдето ида и името му) се отличава и с изключително благоприятен климат за отглеждане на винени сортове грозде. От белите се отглеждат основно сортовете Мискет червен (Карловски Мискет), Ризлинг, Совиньон Блан, Шардоне. Лозята които са в близост до Стара Планина се облагодетелстват с хладни нощи което благоприятства за добрата свежест на белите вина. От червените сортове предимно се отглеждат Каберне Совиньон и Мерло. Произвеждат се главно бели сухи вина с високо качество, по-малко червени и десертни вина. Вината са с характерен приятен плодов аромат, хармоничен вкус.

Шато Копса  е разположена в полите на Стара Планина на 10 км от Карлово, прекрасен Замък с хотелска част и изба. Вината се правят от семейство енолозите Мадлена и Ангел Кузманови като всяко вино успява по уникален начин да изрази мястото и сортовата си експресия.

Очаквайте продължение ….Част 2

 Поръчай сега!!!

Пийте Хубаво Българско вино – Farmhopping.com вие поръчвате ние доставяме J #пиемвиноисесмеем

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *