Истории от фермите, Ние и виното

Winehopping или 8 – те микро винени региона Част 2

Продължение на статията  ви запознаваме с Избите и вино производителите от микро регионите и част от уникалната ни селекция от вина.

Има сортове грозде от които в определени региони се правят прекрасни вина. За това влияят предимно почвените характеристики, климата и специфичните желания на определения сорт. Някои сортове харесват хладен климат, други имат нужда да узреят под знойното слънце на южните региони.

Ще видите понятието тероар – френска дума която няма точен превод но включва почвените и климатични особености на определено място, които пряко влияят в/у лозата и гроздето + човешкия фактор или по точно работата на енолога и агроном лозарите. Следователно Тероарно вино ще е това вино, което показва най – добре експресията на даден сорт за специфично определен регион. Това са обикновено крафт вина, където енолога по – най добър начин представя избата и региона.

Във всеки регион има семейни изби и винопроизводители които правят едни от най – добрите и емблематични вина в България. О да, не сте чували за повечето от тях ли?  Повечето са лимитираните серии от 700 до 2000 бутилки

ПОРЪЧАЙ СЕГА!!!

Тракийска Низина – това е най – големия винен регион в България и се слави с направата на висококачествени червени вина още от времето на Траките. В него климатът е умерено континентален с добро разпределение на валежите през целия вегетационен период. Освен това, той е защитен от острите северни ветрове, което благоприятства получаването на богати, плътни червени вина. Тук са концентрирани повечето от червените сортове грозде. Сред отглежданите сортове са Мавруд, Мерло, Каберне Совиньон, Рубин, Памид и други. По-висока концентрация на лозя са в Асеновград, Брестовица, Първимай и Пазарджик

Винарска изба “Румелия” е създадена през 2006 г. в гр. Панагюрище. Един от най-ярките символи на града е световноизвестното Панагюрско златно съкровище – уникален паметник на древната тракийска цивилизация. Траките са се славели като прочути и изкусни майстори на вино, за което свидетелства още Омир. Ние високо ценим утвърдените традиции от миналото в изкуството и тайнството за правене на вино, съчетаваме ги със съвремена техника и технология, за да предложим собствен стил и подчертан характер на нашите вина.

Тук се намират едни от най – добрите насаждения на Мавруд и Каберне Совиньон в България. Румелия са и една от най – награждаваната изба за изключителни червени вина. Нашата селекция Мерул показва чистата сортова експресия без намесата на дъб.

Втората изба от този регион се казва Манастира. Избата се намирал на 3 км. западно от село Лесичово, покрай водите на река Тополница. Това духовно средище, възникнало през Второто българско царство, пръскало светлина в душите и сърцата на християните от околните села и махали. В него имало чудотворна икона на Света Богородица, която лекувала болните, повярвали в божествената сила.”

Южен Сакар – този по скоро микро регион се води част от Тракийската низина, но се характерезира със специфичен климат и тероар .Тук се правят едни от най – добрите в българия вина от сортовете Мерло и Сира, също тук се възражда и Тамянката като сорт благодарение на семейство Братанови. Тук имат специално отношение към земята и начина на отглеждане на лозя. Има уникални представители на Шардоне и Вионие, също на чисто сортов Каберне Фран. Колаборацията на местните изби дава подем на региона за Винен Туризъм, което благоприятства за целостно развитие на всички отрасли на туризма в региона.

Вила Басареа e създадена през 2014г. в гр. Харманли от трима приятели (братята Тодор и Кирил Братанови и технологът Камен Коев), водени от една обща мечта – да произвеждат малки партиди вина с отличителен характер от местно грозде,

Семейният проект Еолис Естейт стартира през 2005. Масивът от 2.2 ха собствени лозя се намира край с. Малко Градище, община Любимец, в полите на Източните Родопи. Вината Еолис се произвеждат в лимитирани серии от сортовете мерло, каберне совиньон и фран, сира, гевюрцтраминер, вионие и совиньон блан. Тук е експертизата на Швейцарски наследсвен винар Марк който консултира проекта. Лозята също се гледат с биодинамични практики което създава благородни вина с потенциал за отлежаване.

ПОРЪЧАЙ СЕГА!!!

Долината на река Струма – този район заема земите южно от гр. Дупница и е значително повлиян от топлите въздушни течения по поречията на реките Места и Струма. В сравнение с останалите той не притежава голяма площ, на за сметка на това е най-топлият и специфичен лозаро-винарски район на България. Климатичните характеристики на поречието го определят като част от Континенталната Средиземноморска зона със сравнително сухо лято. В нея валежите достигат своя връх през м. ноември и декември. Средногодишна им стойност е около 534 мм. Средногодишна стойност на валежите е малко по-ниска — 517 мм. Топло и сухо лято с хладни вечери. Постоянен здравословен полъх от планината. Релефът на този най-южен български район представлява пъстра мозайка от планини и котловини. Циркулацията на въздуха предпазва лозята от болести, а в гроздето се натрупват аромати, които не прегарят от горещините. Прохладният климат на масивите разположени в подножието на планините благоприятства създаването на балансирани вина със специфични характеристики на гроздето и оттам на виното.Обработваемите почви се характеризират с неголямо разнообразие и богатство. Тук са и повечето сортове, като 95% са червени сред които някои виреят само в този регион Ширика Мелнишка Лоза, Мелник 55, Каберне Фран, Каберне Совиньон, Мерло и др. От белите са Сандански мискет, Керацуда, Мускат Оттонел и др.

VIA VERDE (от лат. „зелен път“) започна като семеен проект в края на 2013г. с търсене на най-доброто място за  началото на лозарското ни стопанство. Така открихме нашето първо лозе в село Левуново – 80 дка слънце и живот. Прекрасният Средиземноморски климат, чистите почви, лекият планински полъх и водните кончета превърнаха  Долината на река Струма в дом на нашите лозя. Тук започнахме да гледаме към бъдещето и дадохме живот на идеите си.

Винарска Изба Орбелус произвежда качествено, предимно купажно вино, с подчертана индивидуалност и с усещане за произход. Философията на избата е, че за постигане на този резултат работата започва от избиране на най-подходящото място и сортове и култивиране на лозята. Ето защо вината с наименование Орбелус – Орбелус Мелник, Орбелус Гетика и Орбулс Прима, се правят само от собствени лозя, отглеждани по биологичен начин.мУникално за избата са дъбовите рото винификатори в които виното ферментира и получава уникални комплексност.

Пийте Хубаво Българско вино – Farmhopping.com вие поръчвате ние доставяме #пиемвиноисесмеем

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *