Истории от фермите

Ферма на м. НОЕМВРИ във Farmhopping 🍂

Фермерска мандра Каменяк произвежда млечни продукти по изпитани рецепти, без консерванти и подобрители с вкус на традиция, любов и благодарност към природата.

Здраво стадо, добра механизация и самостоятелна преработка на добитото мляко – това е в основата на успеха на стопанството на Ружди Хасан от бургаското село Каменяк, община Руен.

Той е трето поколение животновъд в планински район, който има своите особености. Неговата ферма е разположена в Източна Стара планина, едновременно близо и далече от черноморските курорти.

В стопанството се отглеждат около 800 овце от породата „Българска синтетична“ и 150 кози „Алпийска френска“ и швейцарската „Тогенбург“. Доенето е механизирано, така че с по-малко работна ръка се постига по-голяма ефективност.

От голямо значение за здравето на животните и за качеството на млякото е, че те се отглеждат пасищно. Фермата се грижи за около 1500 декара пасища. Отделно произвежда фуражни култури за изхранването на стадото през зимата.

Разгледайте всички продукти от Мандра Каменяк

Ружди Хасан: „Млякото преработваме в нашето предприятие. Произвеждаме овче прясно мляко, кисели млека, сирене и кашкавал, извара. Също и козе – имаме кисело козе мляко, козе прясно и сирене, кашкавал.“

Най-важното според него е на хората да се предлагат истински, здравословни, качествени продукти. Затова смята, че интересът към фермерските стоки на пазара е оправдан.

Всяка от тях се различава от другите като начин на производство и вкус, а контролът върху качеството често превишава стандартите в индустрията. Малкият производител гарантира с името си за тези продукти.

Не пропускайте, само така може да усетите истинския вкус на България!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *