This website use "cookies"
Cookies policy I understand

Изба Манастира

Currently most products do not have a proper translation and titles and descriptions are displayed in Bulgarian.
Please excuse us for the inconvenience.

I understand

Винарска изба ”Манастира” е специализирана в производството на висококачествени вина. Разположена е в Южна България, в южната част на дълбоката долина между източната и средната част на планината Средна гора, по брега на река Тополница, с. Лесичово. 

Построена върху територия с богато културно и историческо наследство. 

Винопроизводството в региона датира от различните исторически епохи, когато тук са живели древните траки, римляни, византийци и славяни. Следвайки традицията, ние имаме за цел да произвеждаме бутиков продукт с високо качество, носещ духа на историята.

Вино, което хората от различни епохи са почитали през вековете.

История

В едно красиво кътче, обрасло с дъбови гори, покрито със зелени треви, блестели стените на християнски манастир.  Той се намирал на 3 км. западно от село Лесичово, покрай водите на река Тополница. Това духовно средище ,възникнало през Второто българско царство, пръскало светлина в душите и сърцата на християните от околните села и махали. В него имало чудотворна икона на Света Богородица, която лекувала болните, повярвали в божествената сила .

Манастирът бил унищожен от турците, които завладели земите по средното течение на река Тополница,в началото на XV век.  Те запалили манастира и разрушили високите каменни стени. Останали само дебелите основи да свидетелстват за неговото съществуване.  Присъствието на това църковно средище в миналото, дало името на местността – „Манастира”.

Винопроизводство

Винарска изба „Манастира”е разположена в най-подходящия за отглеждане на грозде регион в България – Тракийската низина. Винопроизводството в региона датира още от времето на древните траки и се слави с хилядолетни винарски традиции.

Климатичните условия на този край, защитен от остри северни ветрове, дават добри предпоставки за получаването на богати, плътни и запомнящи се червени вина от сортовете „Каберне Совиньон” и „Мавруд. Подходящата  комбинация от климатични и почвени особености благоприятстват за отлично качество на лозята и уникалния характер на вината.  В района се отглеждат бели и червени сортове грозде, но червените доминират по количество.

Винарска изба „Манастира” разполага с първокласни 300 дка лозя от сортовете: Каберне Совиньон, Мавруд, Мерло, Сира и Анчелота, а също така и бели сортове грозде : Шардоне, Совиньон Блан и Мускат Отонел.

Нашата любов към историята, богатството на българската природа и доброто вино ни помагат да превърнем това късче земя в земен рай.

Награди

Розе "Колибри" 2013. сребърен медал, The Balkans International Wine Competition 2014
Розе "Колибри" 2013, Commended, Decanter 2014
"Илая" Мавруд Резерва 2012, сребърен медал, VinoBalkanika 2014
Розе "Колибри" 2012, сребърен медал, Винария 2013