This website use "cookies"
Cookies policy I understand

Фермерска мандра Каменяк

Currently most products do not have a proper translation and titles and descriptions are displayed in Bulgarian.
Please excuse us for the inconvenience.

I understand

Currently most products do not have a proper translation and titles and descriptions are displayed in Bulgarian.
Please excuse us for the inconvenience.

I understand

Sorry, we didn't find any products matching your search criteria.


Здраво стадо, добра механизация и самостоятелна преработка на добитото мляко – това е в основата на успеха на стопанството на Ружди Хасан от бургаското село Каменяк, община Руен.

Той е трето поколение животновъд в планински район, който има своите особености. Неговата ферма е разположена в Източна Стара планина, едновременно близо и далече от черноморските курорти.

В стопанството се отглеждат около 800 овце от породата „Българска синтетична“ и 150 кози „Алпийска френска“ и швейцарската „Тогенбург“. Доенето е механизирано, така че с по-малко работна ръка се постига по-голяма ефективност. 

От голямо значение за здравето на животните и за качеството на млякото е, че те се отглеждат пасищно. Фермата се грижи за около 1500 декара пасища. Отделно произвежда фуражни култури за изхранването на стадото през зимата.

Ружди Хасан: „Млякото преработваме в нашето предприятие. Произвеждаме овче прясно мляко, кисели млека, сирене и кашкавал, извара. Също и козе – имаме кисело козе мляко, козе прясно и сирене, кашкавал.“ 

Най-важното според него е на хората да се предлагат истински, здравословни, качествени продукти. Затова смята, че интересът към фермерските стоки на пазара е оправдан.

Всяка от тях се различава от другите като начин на производство и вкус, а контролът върху качеството често превишава стандартите в индустрията. Малкият производител гарантира с името си за тези продукти.