Как се формират цените

Всички имат важна роля - от фермерите, през кооперативите до потребителите 

farmhopping е платформа, която скъсява дистанцията между крайния потребител и фермера.

Фермите имат възможност да представят дейността и продукцията си и да намерят свои съмишленици. 

Потребителите имат възможност да се запознаят с фермерския начин на живот и да опитат екологично чиста храна, поръчвайки си я през farmhopping до своя адрес или до адреса на някой от кооперативите.

Кооперативите са местата, където фермерите изпращат поръчаните продуктите. Всеки кооператив има координатор, чиято роля е да приеме и предаде поръчките на клиентите. Координаторите са екологично- настроени доброволци, с малко свободно време и много желание, които не са служители, а поддръжници на farmhopping.

Кой търгува и кой за какво плаща?

При покупка на продукт, търговец е всеки фермер, чиито продукти са заплатени. С една поръчка и едно плащане потребителят може да закупи продукти от няколко ферми.
Плащането се приема и обработва от farmhopping, сумата се разпределя между фермите, от които е закупувано. Към farmhopping фермите заплащат комисионна от общата сума на продажбите си. Чрез платформата фермите са клиент на farmhopping, а фармхопърите (потребителите), пазаруващи през сайта, са клиенти на съответните ферми.

Ценообразуване на продуктите

Всеки фермер сам определя цената на своите продукти. За образуването й влияят различни фактори, един от които е комисионната на farmhopping, която фермерите вземат предвид.

Други фактори са: 

  • ТРУД И РЕСУРСИ
    Много от фермите във farmhopping са био-сертифицирани. За да покрият тези изисквания, те имат допълнителни разходи, които оскъпяват продукцията им. Но и екологичните, практикуващи традиционно земеделие, ферми произвеждат по-скъпа продукция от тази, в супермаркетите, където се предлагат конвенционални продукти. Но именно малките ферми са тези, които farmhopping има за цел да подкрепи и да насърчава. Техният труд и вложените ресурси са по- големи и въпреки че оскъпяват продукцията им, те я правят по-ценна и качествена.
  • ЛОГИСТИЧНИ РАЗХОДИ
    За повечето ферми, участващи във farmhopping, разходите по транспорта са значителни. Поради малкото произвеждано количество, разпределянето на тези разходи върху единица продукция се отразява значително на цената.

Има и други, влияещи на цената, фактори. Някои ферми търсят вашата подкрепа, за да развиват традиционно земеделие, да поддържат екологично стопанство или да отглеждат защитени породи. Тези производители не са конкурентно-способни на конвенционалните ферми. Те търсят вашата подкрепа, в замяна изпращат малката си, но ценна продукция.
В тези случаи цената, която виждате в сайта, не отговаря на стойността на продуктите, а е вашата подкрепа към съответната ферма, спомагайки тя да развива дейността си.
Ако случаят е такъв, това е описано в описанието на продукта.

Сравнение на продукти